Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Mücadelesini başlatmak üzere Samsun’a çıkışının 98. Yıl dönümü kutlama programı Sinop’ta ilk tören Sinop Valiliği önünde gerçekleştirildi.

Valilik önündeki Çelenk Sunma programına Vali Yardımcısı İzzet Ercan, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Cumhuriyet Başsavcı Vekili Cansu Uğurlu, Sinop Barosu Başkanı Avukat Hicran Kandemir, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Kazım Açıkbaş, Siyasi Parti Temsilcileri, Daire Amirleri, Sporcular, Antrenörler, Sporcu Öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Kazım Açıkbaş’ın Atatürk Anıtına çelenk sunması ile başlayan program Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşları anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile sona erdi.

 Daha sonra Valilik önünden başlayarak iskele meydanındaki Atatürk Anıtına protokolün katılımı ile gençlik yürüyüşü düzenlendi.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlama törenine, Vali Hasan İpek, Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Cumhuriyet Başsavcı V.  Cansu Uğurlu,  Sinop Barosu Başkanı Av. Hicran Kandemir, Vali Yardımcısı İzzet Ercan, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, İl Genel Meclisi Başkanı Şükrü Gündoğdu, İl Özel İdaresi Genel Sekreter V. Mehmet Demircan,  Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Kazım Açıkbaş, Kurum  Müdürleri, Siyasi Parti Temsilcileri, Sporcular, Öğrenciler ve Vatandaşlar katıldı.

İskele meydanında düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Törende ayrıca Sinop Gençlik Merkezi İşaret dili ekibi, işaret dili ile istiklal marşına eşlik etti

İstiklal marşının okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Kazım Açıkbaş;             19 Mayıs tarihinin yeniden dirilişin başlangıç günü olduğunu söyledi. Açıkbaş, “Bugün 19 Mayıs, Samsun’da tutuşturulan kurtuluş mücadelesinin Anadolu’da elden ele, gönülden gönüle dolaşmasının 98’inci yıl dönümüdür” dedi.

Tarih sahnesinde Türk milleti için, büyük anlam ve öneme sahip bugünde hepinizi en içten dileklerimle saygı ve sevgi ile selamlıyorum diyen Açıkbaş sözlerine şöyle devam etti; “Bugün Mustafa Kemal Atatürk’ün rehberliğinde yüce Türk Milletinin tarih sahnesinde bir defa daha şaha kalkışının yıl dönümüdür. 19 Mayıs gençliktir. Gençlik, gelecek demektir. Türk genci, Türk istiklalinin ve Türk Cumhuriyetinin yılmaz bekçisi, bugün ve yarın tek ve en büyük güvencesidir. Sizler, yeni Türkiye’nin evlatları; yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz. Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler asla yorulmaz diyor Atatürk. Sevgili gençler; büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak en başta gelen görev ve sorumluluğunuz olmalıdır. Temeli 19 Mayıs’ta Mustafa Kemal tarafından atılan milli egemenlik ilkesi ile birliğimiz ve bütünlüğümüz sağlanmış, çarenin ancak millette olduğu tescillenmiştir. Bugün de vazgeçilmez güç kaynağımız olan milli iradenin yaşatılması için hepimize ve özellikle de Atatürk’ün 19 Mayıs’ı armağan ettiği siz gençlere büyük görevler düşmektedir. Unutmayınız ki sizler Atatürk’ün eserinin temel taşısınız. Her 19 Mayıs’ta Samsun’dan elden ele Ankara’ya kadar koşturulan bayrağımız, rengini asil Türk evladının damarlarındaki asil kandan almıştır. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, gençlerimizin bayramını kutluyorum. Dedi.

Tören Atatürk ‘ün Gençliğe Hitabesinin okunması, Öğrencilerin ‘‘ Gençliğin Ataya Cevabı’’Günün Anlam ve Önemini Ait Konuşma ve Şiir Dinletisi, Gençlik Merkezi Halkoyunları Gösterisi, Taekwondo, Boks, Güreş Gösterisi, Gençlik Merkezi Ebru Sanatı, Resim Sergisi, İskele Meydanı Atatürk Heykeli önüne kurulan Spor alanlarında gençlerimiz Spor yaparak eğlendiler.

Vali Hasan İpek, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlama programının ardından Gençlik Merkezi Faaliyetlerinin tanıtıldığı stantları gezerek gençlerle ve vatandaşlarla sohbet etti. Gençlerimizin ve vatandaşlarımızın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutladı.   Gençlik haftası hafta boyunca Sokak Basketbolu, Bilardo, Futsal, Tenis , Satranç Turnuvaları ile devam etti.